مراحل تاسیس صندوق‌های سرمایه­ گذاری

news-date

تاریخ انتشار: ۱۵ دی, ۱۳۹۷ - آخرین بروز رسانی : ۱۵ دی, ۱۳۹۷

برای این‌که بخواهید یک صندوق سرمایه­ گذاری ایجاد کنید، مراحلی را باید پشت سر بگذارید. روند ثبت صندوق ­های سرمایه ­گذاری چگونه است؟ چه مراحلی باید طی بشود؟

به نقل از مجله خبری ثبت‌یار

تشریفات تأسیس صندوق­ های سرمایه ­گذاری

سرمایه ­گذاری در بورس اوراق بهادار همیشه ریسک­‌های زیادی به همراه داشته است. ممکن است باعث متضرر شدن سرمایه­ گذار شده و یا حتی منجر به نابودی سرمایه­ او شود. به همین دلیل، امروزه در اغلب کشورهای پیشرفته که بورس پویا و پررونقی دارند، سرمایه­‌گذاران خودشان مستقیماً وارد بازار نشده و اوراق بهادار را به نام و حساب خود خرید و فروش نمی­‌کنند، بلکه نهادهایی مالی با هدف جمع آوری سرمایه از مردم ایجاد شده است. سپس این سرمایه در بورس، توسط یک تیم حرفه‌ای سرمایه‌گذاری می‌شود. برای تاسیس صندوق­ های سرمایه­ گذاری مراحلی باید طی شود. در ادامه این مراحل تشریح می‌گردد:

  1. کسب مجوزهای لازم

تنها ماده­‌ای که در قوانین فعلی به تشریفات تأسیس صندوق­ های سرمایه‌گذاری اشاره نموده است ماده ۲ “قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید” است. در این ماده آمده است:

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موظف است صرفاً مجوز سازمان، صندوق­ های موضوع بندهای ۱۹ و ۲۰ ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و صندوق­ های سرمایه‌­گذاری مشترک موضوع بند ۱ ماده ۱۴ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۲۵/۲/۱۳۸۷ و سایر صندوق­‌هایی که به موجب مقررات قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران نهاد مالی محسوب می­‌شوند، ثبت نماید. این صندوق­‌ها از تاریخ ثبت دارای شخصیت حقوقی می‌­باشند.

بنابراین نخستین گام برای تأسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری کسب مجوز تأسیس از سازمان بورس و اوراق بهادار می‌باشد.

البته، طبق بند ب ماده ۱۴ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران(۱۳۹۶-۱۴۰۰) :”انجام هرگونه عملیات بانکی، واسپاری(لیزینگ)، صرافی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و مشارکت بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و اشخاص حقوقی تابعی که بانک‌ها بیش از پنجاه درصد (۵۰%) سهام آن­ها را دارند و یا در تعیین هیأت مدیره آن­ها مؤثرند در تأسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های تأمین سرمایه بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی ممنوع است و مرتکب حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات‌های تعزیری درجه شش ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ١/٢/١٣٩٢ به جز حبس و شلاق محکوم می‌شود.”

بنابراین، تأسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری با مشارکت بانک‌­ها و مؤسسات اعتباری و اشخاص حقوقی تابعی که بانک‌ها بیش از پنجاه درصد سهام آن­ها را دارند یا در تعیین هیأت مدیره آن­ها مؤثرند، علاوه بر مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار نیازمند اخذ مجوز از بانک مرکزی نیز هست.

  1. ارائه طرح اساسنامه و سایر مدارک به مرجع ثبت شرکت­‌ها

مؤسسین صندوق بعد از کسب مجوزات لازم جهت تأسیس صندوق سرمایه­‌گذاری باید طرح اساسنامه­ خود به علاوه سایر مدارک خود از قبیل مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار و مدارک شناسایی مؤسسین را جهت اخذ مجوز پذیره‌نویسی به اداره ثبت شرکت‌­ها ارائه نمایند.

  1. سرمایه‌گذاری مؤسسان

مؤسسین موظفند مبلغ مبنای تمام واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز صندوق در شرف تأسیس را نقداً به حساب صندوق واریز نمایند.

  1. برگزاری مجمع عمومی مؤسس

مؤسسین صندوق‌های سرمایه‌گذاری بعد از سرمایه‌گذاری اولیه مجمع عمومی مؤسس را تشکیل، و ضمن تصویب اساسنامه و امیدنامه صندوق، نخستین ارکان اداره صندوق را انتخاب می‌­نمایند.

  1. پذیره‌نویسی

بعد از تأیید سرمایه‌گذاری اولیه توسط مؤسسان (برگزاری مجمع عمومی مؤسس) پذیره‌نویسی اولیه صندوق آغاز خواهد شد. پذیره‌نویسان موظفند صد در صد مبلغ مبنای واحد­های سرمایه­‌گذاری پذیره‌نویسی شده را نقداً به حساب صندوق واریز نمایند.

  1. تکمیل فرایند پذیره‌نویسی و کسب مجوز فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار

در صورت پذیره‌نویسی حداقل واحدهای سرمایه‌گذاری مقرر در امیدنامه­ صندوق، مدیر صندوق مراتب را جهت صدور مجوز فعالیت صندوق به سازمان بورس اطلاع می­‌دهد.

  1. ثبت و آگهی تأسیس صندوق

در صورت طی تشریفات مذکور، تأسیس صندوق نزد اداره ثبت شرکت­ ها ثبت و مراتب جهت اطلاع عمومی در روزنامه رسمی آگهی می­‌شود. صندوق از تاریخ ثبت دارای شخصیت حقوقی محسوب می­‌گردد.

 

ثبت نظر شما
comments

دیدگاهتان را بنویسید

نظرات کاربران

آخرین رویداد