تاثیر متقابل بازار بدهی و صندوقهای سرمایهگذاری در دوره رشد اخیر شاخص بورس
تاریخ انتشار: ۱۰ تیر, ۱۳۹۷ - آخرین بروز رسانی : ۱۳ تیر, ۱۳۹۷
در چند روز اخیر نرخ بازده تا سررسید اوراق بهادار بادرآمد ثابت در بازار سرمایه رشد قابل توجهی داشته است. این در حالی است که صندوقهای سرمایهگذاری وزن این اوراق را در ترکیب داراییهای خود کاهش دادهاند.
رسام مگ گزارش میدهد:
نرخ بازده تا سررسید اوراق بهادار با درآمد ثابت در بازار بدهی از ابتدای سال تا ۵ تیرماه ۱۳۹۷ روند رو به رشدی داشته است. در ابتدای سال میانگین نرخ بازده تا سررسید اوراق بهادار موجود در این بازار ۲۱٫۵ درصد بوده که با ۳٫۲ واحد درصد افزایش به ۲۴٫۷ درصد در ۵ تیرماه ۱۳۹۷ رسیده است. رشد این نرخ به ویژه از اواسط خردادماه شدت بیشتری گرفته است، به طوری که از تاریخ ۱۸ خرداد ماه تا ۵ تیرماه بیش از ۲٫۳ واحد درصد افزایش یافته است. بعد از جذابیت به وجود آمده در بازار سهام و رونق در بازارهای طلا و ارز در چند هفته اخیر، عرضه اوراق بهادار با درآمد ثابت افزایش یافته است و این امر، قیمت بازار این اوراق را کاهش و به تبع آن نرخ بازده تا سررسید آنها را افزایش داده است.
در نمودار زیر روند میانگین نرخ بازده تا سررسید اوراق بهادار با درآمد ثابت در سال ۹۷ نشان داده شده است. همانطور که در نمودار مشخص است روند آن به طور کلی مثبت بوده و شیب آن در خردادماه بیشتر شده است.
از آنجا که صندوقهای سرمایهگذاری بخش عمدهای از داراییهای خود را به این اوراق اختصاص میدهند، تغییرات نرخ بازده این اوراق تاثیر زیادی در عملکرد صندوقها خواهد داشت. بنابراین انتظار بر این است که صندوقها در فاصله زمانی ۱۸ خرداد تا ۵ تیرماه که رشد نرخ بازده تا سررسید این اوراق قابل توجه بوده است وزن آنها را در ترکیب داراییهای خود افزایش دهند. در نمودار زیر تغییرات ترکیب دارایی صندوقهای سرمایهگذاری از ۱۸ خرداد تا ۵ تیرماه نشان داده شده است. بر اساس این نمودار، ارزش اوراق بهادار با درآمد ثابت در ترکیب دارایی صندوقها نزدیک به ۲۳ هزار میلیارد ریال کاهش یافته است. این در حالی است که وجه نقد و سپرده بانکی تقریبا نصف این مبلغ کاهش یافته و سهام بیش از ۱۷ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
نمودار بعدی روند خالص ارزش دارایی صندوقهای سرمایهگذاری را نشان میدهد. همانطور که در نموار مشخص است خالص ارزش دارایی صندوقهای سرمایهگذاری در این بازه زمانی روند نزولی داشته و نزدیک به ۳۴ هزار میلیارد ریال کاهش یافته است. این درحالی است که در این دوره روند بورس تهران و فرابورس بسیار مثبت بوده و جریان نقدینگی خوبی به سمت این بازارها ایجاد شده ولی با این وجود صندوقهای سرمایهگذاری نتوانستهاند آن بخش از این جریان نقدی را به سمت خود جذب کنند.
یکی از دلایل اصلی کاهش خالص ارزش دارایی این صندوقها خروج وجه نقد از آنهاست. به طوری که خروج وجه نقد در این بازه زمانی ۱۲۸ هزار میلیارد ریال و ورود وجه نقد ۸۶ هزار میلیارد ریال بوده است. بنابراین به طور خالص ۴۲ هزار میلیارد ریال از صندوقهای سرمایهگذاری خارج شده است. نمودار زیر روند ورود و خروج وجه نقد به صندوقهای سرمایهگذاری در بازه زمانی مورد نظر را به صورت تجمعی نشان میدهد.
به نظر میرسد صندوقها به منظور تامین وجه نقد مورد نیاز سرمایهگذارانی که از صندوقها خارج شدهاند، اوارق با درآمد ثابت موجود در ترکیب داراییهای خود را فروختهاند. این در حالی است که نرخ بازده این اوراق روبه افزایش بوده و این امر منجر به کاهش بازده صندوقها و خروج بیشتر سرمایه از آنها خواهد شد.
ثبت نظر شما
نظرات کاربران